У Радомишльському музеї відкрито військову експозицію

Шрифти

У Радомишльському музеї відкрито військову експозицію

«Після тримісячної «карантинної» перерви в Радомишльському народному краєзнавчому музеї відкрито оновлену експозицією, цікавинкою якої є зброя та військова тематика в цілому.


– 2020 рік видався нелегким для всіх нас, тож у зв’язку з карантином ми закривалися двічі, – розповів журналістові АрміяInform виконувач обов’язків директора закладу Сергій Галицький». – пише armyinform.com.ua

«Друга вимушена перерва тривала три місяці. Та наукові співробітники музею не сиділи весь цей час, склавши руки: ми постійно поповнювали музейні фонди й оновлювали експозицію. Тож сьогодні пишаємось тим, що можемо показати нашим відвідувачам рідкісні артефакти, які мало де можна побачити в Україні й навіть у світі.

Так, в оновленій експозиції є зразки зброї різних часів. Зокрема бутероль – бронзовий наконечник меча вікінгів, знайдений у Радомишльському районі, колекція гранат часів Першої світової війни і виявлені нещодавно на території Мірчанської школи фрагменти німецького госпіталю.

За словами директора Мірчанського НВК Руслана Майстренка, краєзнавця, який очолював розкопки, саме в школі села Мірча під час гітлерівської окупації розміщувався шпиталь, а поряд, у церкві, якої нині не існує (на даний момент це територія школи), був головний перев’язочний пункт (польова операційна).

– Коли облаштовували ігровий майданчик, ми натрапили на вигрібну яму, – говорить Руслан Майстренко. – Зважаючи на знахідки, рівень німецької медицини був набагато вищий за радянську. Хоча німці використовували й трофейні матеріали – серед знахідок були й пляшечки з написом «Аптекоуправління України». Участь у розкопках брали й учні школи – так вони одночасно з роботою вивчали історію.

Усі знахідки керівництво навчального закладу люб’язно передало до місцевого народного краєзнавчого музею, тож тепер всі ці експонати можуть бачити мешканці краю та гості міста.