У Радомишлі міський голова В.Тетерський подбав про любителів рибалки: зарибили міські водойми

Шрифти

Не дуже комфортно почувають себе нині любителі рибалки на теренах Радомишльського району.   Адже доступ до водойм, що перебувають в оренді не завжди вільний. Окремі орендарі сільських ставків, всупереч діючому законодавству, не дозволяють громадянам у своєму селі, де ті одвічно  рибалили, ловити, навіть, аборигенну рибу, яка розмножується без будь-якої участі орендаря природним шляхом. Ситуація не вчорашня, має вік понад два десятиліття. Цю проблему добре знає Радомшльський міський голова Володимир Тетерський.

 

То ж його звернення до товариства з обмеженою відповідальністю ««Сільськогосподарська фірма «Інтеррибгосп» співпало з традиційними правилами добропорядності та благодійними принципами підприємства.

Директор підприємства Юрій Гуць та головні спеціалісти відгукнулися на прохання очільника громади допомогти чисельній армії любителів рибалки.

Невідкладно за рахунок власних коштів та зарибкової маси малька, вирощеного на своїх водоймах, підприємство зреагувало на прохання мера та зарибило міський русловий став на річці Мика, де цілорічно дозволена любительська рибалка.

0 02 0a 5789fea6c4bf0d04228a5d87ab4be98fb9abd60e06842a5b85aa01f2d5bb3b9e full

Одночасно рибне поповнення отримав також міський Папірянський став на руслі злуки трьох річок – Мика, Бистріївка та Коробочка.

Не забули  підприємці також і про рибалок Рудні - тисячі осіб малька віднині поселились у водний простір озера понад трасою Малин - Житомир.

0 02 0a 234224154bb30ac9bacdbb39abbe140619f4b3734909b086f11b3394e0a6f564 full 2

 

Загалом у зазначені водойми запущено понад 100 тисяч малька коропа та рослиноїдних риб - білого амура і товстолоба.

Варто зауважити, що такі заходи по захисту інтересів любителів рибалки на Радомишльщині проводяться  чи не вперше.

То ж вже невдовзі любителі рибольства зможуть реалізувати своє хобі -  отримати насолоду від рибалки, піймавши трофейний екземпляр  риби.
Якщо відверто, не все ще гаразд  з рибництвом на Радомишльщині. Наразі у районі річкова риба, продається лише на ринку. Та й то ціни кусаються.

На жаль при нинішніх провінційних статках не всі охочі часто зможуть поласувати річковим коропом ціною 80-100 грн за кілограм.

Сподівання реформаторів, які продукували закони, керуючись якими місцеві державні адміністрації передавали громадські ставки у приватні руки в оренду терміном на 50 років, що таким чином штучно з’явиться конкуренція, а з нею і різке збільшення товарної риби та зменшиться вартість того ж таки карася, як виявилося не справдилися.

Ціни на корм риби тепер космічні. Нинішній рік не виняток - світові ціни  на зерно зросли. Для прикладу : ціна тони комбікорму для риби  на сьогодні поки - що  складає 10 тис. грн.

Сумно, але рибництво, як один з видів продовольчої безпеки населення, на відміну від багатьох галузей народного гоподарства, що дотуються державними бюджетними ресурсами, сьогодні поза увагою держави.

Орендар водойми зараз на розпутті: відмовитися від водойми, у яку вклав свої немалі гроші не може, і розвивати бізнес за її цільовим призначенням на повну потужність  – не під силу. Це доконаний факт.

Утім не все так безнадійно. На теренах району, попри усілякі труднощі, успішно діє товариство з обмеженою відповідальністю ««Сільськогосподарська фірма «Інтеррибгосп». Підприємство розпочало свою господарську діяльність у 2010 році.
Товариство займається вирощуванням товарної риби, рибопосадкового матеріалу, зарибненням водойм, виловом риби з метою її подальшої реалізації, надає послуги транспортування живої риби.
Загальна площа водних об'єктів складає 633,0268 га. На сьогодні ТОВ «СГФ «Інтеррибгосп» займає лідируючі позиції на ринку рибного господарства в Радомишльському районі та за його межами.
Протягом всього періоду вирощування риби в умовах підприємства стежать за термічним та гідрохімічним станом води, ростом та розвитком риби, за споживанням рибою кормів, регулярно проводяться заходи інтенсифікації: меліорація, удобрення тощо.
За цей час підприємство брало участь у виставці «Агро 2012» FishExpo - VII «Спеціалізована виставка рибного господарства та рибальства», де представляли свою продукцію, та у науково-практичній конференції "Нові підходи до технології виробництва продукції аквакультури в Україні та Польщі", на якій покращили свої знання щодо вирощування ставкових риб.
Місцевість поблизу ТОВ «СГФ «Інтеррибгосп» багата на вологу, що зменшує фільтрацію у ставах, але створює умови для їх заболочування.
Значна вологість повітря зменшує випаровування води в ставах. Грунт у ставах, головним чином, торф’яний з домішками піску, а в деяких він глинистий чи піщаний.
Вирощувальні стави одамбовані.
Водопостачання їх здійснюється із джерел, які розміщені у селі Білка самопливом. Середня глибина ставів 1-1,5 м.
З метою одержання сталого прибутку підприємство орієнтується на промислове вирощування та реалізацію товарної риби в водоймах комплексного призначення за різних систем рибництва.
Технології інтенсифікації орієнтуються на підвищення інтенсивності виробництва риби порівняно з досягнутими у Житомирській області у конкурентів на 1 га водного дзеркала.

У минулому, 2019 році, підприємство виробило та реалізувало понад 200 тон риби.

Наразі підприємство теж не обійшли складні складні часи. В останні роки під час спекотної погоди у водоймах різко падає рівень води.

Постає загроза загибелі ставковї риби, зменшується щоденна продуктивність її вирощування. Причин тут дві: перша- це різкі зміни клімату у бік підвищення температури, друга – перехоплення водних ресурсів у верхів’ях річки Білка, яка є єдиним і основним джерелом водонаповнення ставків на яких підприємство вирощує рибу.

І якщо з першою нічого самотужки не вдієш – це природа, то друга – волюнтаризм з боку ряду підприємців, які забирають воду з р.Білка для поливу під час сезонного вирощування різноманітних сільгоспкультур на орендованих полях.
У верхів’ях річки ними вже набудовано цілу низку гідроспоруд, насосних станцій, водогонів, що подають воду на поля.
Одні самочинно без проекту, інші - з ним, але з сумнівним науково-технічним обґрунтуванням, яке ні на йоту не враховує спроможність водних ресурсів річки пропорційно забезпечити водою ряд водойм нижче по течії, що перебувають в оренді юридичних та фізичних осіб у селах Хомівка, Білка, Кримок, не лімітує кількісні об’єми забору води для кожного суб’єкта підприємницької діяльності який має рівне право на природні ресурси.

Утім  варто зауважити, що усе оте набудоване та запроектоване якимось чином погоджене з відповідальними посадовцями відповідних екологічних та водних державних інституцій Житомирщини.

Словом, як би там не було, але якщо твоє підприємство вище по течії то ти з водою – іншим, які розташувалися нижче - водні ресурси , по залишковому принципу, що з носа скапнуло.

Виходить як у тому прислів’ї - пани: на трьох одні штани, котрий раніше встав, той ся вбрав.

Проблема гостра, вона існує, але поки приспана - підприємці мовчать. Утім клімат з року в рік стає суворішим, себто теплішим. Дефіцит водоресурсів природно буде збільшуватися.

Прогнози, як відомо річ невдячна, утім впевнений, що скандали ще попереду. Вони стануть предметом розгляду на засіданні виконкому, сесій, депутатських комісій Радомишльської міської ради.

П.Гайовий - для Радомишль-інфо

У статті використана інформація Житомирського національного агроекологічного університету.