У Радомишлі візьмуться за Папірянський став та гідроспоруду

Шрифти

У Радомишлі з настанням спеки різко впав рівень води у річках та водоймах. Утім на деяких ставках гідроспоруди безхозні, не мають господаря. А тому і за шандорами, які забезпечують регулювання водних ресурсів у різні пори року, дивитися нікому.

Так сталося, Що після розвалу колишніх колективних сільськогосподарських господарств Папірянський став, гребля якими опікувався місцевий колгосп «Нива» залишилися без власника.

Нещодавно містянин Михайло Жембровський звернувся до депутатської приймальні депутата міської ради Володимира Капранчука щодо неналежного водонаповнення Папірянського ставу.

0 02 0a c800e1342483476c8d5af5b844ad45b15ab10e2f7df4a1132af8c0ed067b7db9 full

Депутат скерував відповідний депутатський запит до міського голови у якому зокрема йдеться :

«У відповідності до ст.60 «Закону України про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси.

У межах Радомишльської територіальної громади перебуває водойма – Папірянський русловий став двох річок – Мика та Бистрівка.

Водойма має гідроспоруду, яка служить одночасно мостом, який слугує об’єктом транспортного та пішохідного сполучення на Микгород, ряд сіл Ставецького та Кичкирівського старостинських округів.

Наразі гідроспоруда, яка як носій техногенної небезпеки з фізично застарілими конструкціями є аварійною, не перебуває у комунальній власності громади і фактично є бездоглядною.
Варто зауважити, що по гідроспоруді вільний, не обмежений рух великовантажного транспорту та важкої техніки.

Немає також контролю за технічним станом шандор, які забезпечують керування необхідним рівнем води, їх регуляцією у різних ситуаціях та порах року. Саме тому водоймі відбувається значне пониження рівня поверхневих вод у літні місяці, яке однозначно носить небезпеку її інфекційного забруднення.

У мою депутатську громадську приймальню звернувся містянин Михайло Жембровський, який стурбований неналежними санітарно- біологічними показниками води у русловому ставу, які виникли у результаті різкого пониження рівня води.

У відповідності до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» п р о ш у:
- доручити відповідним працівникам апарату міської ради та комунальним службам обстежити технічний стан гідроспоруди та шандор руслового Папірянського ставу та вжити відповідних заходів;
- розпочати процедуру, визначену відповідними Законами та нормативними актами України, щодо взяття на баланс зазначеної гідроспоруди та у цілому водойми з послідуючою передачею неї на баланс, утримання та обслуговування міському комунальному підприємству.

Про результати вжитих заходів повідомити мене та заявника у визначений законодавством термін.
Додаток:
- копія листа М.Жембровського

депутат
В.Капранчук"

Наразі мер Володимир Тетерський доручив посадовцям виконавчого апарату ради та комунальних служб провести обстеження об’єкту та надати відповідні висновки та пропозиції для оперативного втручання та проведення ситуативних заходів.

Нагадаємо що саме ця водойма є пристанищем закоренілих та повоявлених браконьєрів. Саме тут щоночі  ведеться чорний рибопромисел, десятки гумових човнів борознять водойму, обплутуючи її плесо китайськими  сітками вздовж і упоперек, застосовуючи потужні елетрошокери від яких риба не тільки попадає у сіті, а й втрачає нерестоспроможність.

Браконьєри сповна користуються відсутністю тривалий час у районі  інспектора рибоохоронного патруля. Рідкі візити патрулів з сусіднього Коростишева для них як батогом по воді.