Як і коли в Україні колядують, щедрують і засівають: як не заплутатися в датах

Шрифти

Як і коли в Україні колядують, щедрують і засівають: як не заплутатися в датах
коли українці колядують, щедрують і засівають, і як не заплутатися в датах

 

Коли в Україні колядують
В Україні починають колядувати ввечері на Святвечір. Це день, який передує православному Різдву, 6 січня.
Варто відзначити, що колядувати можуть не тільки діти, а й дорослі. Вони розучують тексти пісень і колядок і ходять по домівках в очікуванні ласощі або грошей.
7 січня, на Різдво, починають рождествувати і роблять це протягом усього дня. Діти і дорослі співають різдвяні пісні і вітають всіх людей зі святом Різдва Христового.

Коли і як щедрують
Напередодні Старого Нового року, 13 січня ввечері починають щедрувати. Це слово пішло через те, що вечір 13 січня називають Щедрим.
У цей день щедрувальники ходять по домівках, співають щедрівки та вітають людей з наступаючим святом. Вони бажають кожному будинку успішного року, благополуччя і здоров'я.
13 січня господарі завжди накривали багаті столи і готували щедру кутю. У народі цей вечір називають "Багата кутя".

Раніше вважалося, що саме ввечері 13 січня, після заходу сонця, вся нечиста сила починає проникати в будинок і пакостити там, а щедрівки були своєрідним захистом будинку і відганяли злих духів.
Зазвичай, щедрувати прийнято невеликими компаніями з кількох людей, часто один з щедрувальників грає на музичному інструменті, а інші співають короткі пісні або розповідають тематичні вірші.

Коли засівають
На Старий Новий рік, вранці 14 січня, прийнято посівати.
Згідно з повір'ям робити це повинен саме хлопчик. Колись вірили, що якщо з настанням нового року першим в будинок увійде чоловік, то весь рік буде врожайним, багатим, а господарі в ньому здоровими.
Варто відзначити, що багато людей вірять в те, що зерно, яким засівають в будинку, не можна вимітати аж до заходу сонця.

Як потрібно засівати
У наш час традицій засівання не так дотримуються, як раніше. Зараз не важливо, якого саме віку буде посівальник: це може бути як першокласник, так і дорослий чоловік.
Напередодні 14 січня потрібно заздалегідь приготувати крупу (це може бути зерно, пшениця, ячмінь, гречка та інші).
Крім того, колядника не можна брати зерно голими руками, на ньому обов'язково повинні бути надіті теплі рукавиці.
Також дуже важливо, коли саме хлопець прийде в будинок. Вважається, що, чим раніше прийде перший посівальник, тим щасливіше і благополучніше буде сім'я в новому році  - пише nash.live.