Нації виходять з кризи завдяки культурі, релігії, ідеї державності.

Шрифти

Радомишлянин, відомий журналіст, краєзнавець, історик Володимир Молодико у ФБ поширив моноінтерв’ю Сергія Борисовича Кримського, українського філософа і культуролога, незадовго до його смерті (2010 рік) Нації виходять з кризи завдяки культурі, релігії, ідеї державності

 

34782"Нація — це історична особистість. Етнос перетворюється на націю тоді, коли стає суб’єктом історичного розвитку. І Україна саме в XVII столітті, коли формується українська нація, стає суб’єктом світової історії. Козаки були головною військовою силою Європи в захисті проти турків. Майже при всіх європейських дворах як військова сила і охорони були козаки.

У мене є прижиттєве видання Вольтера «Козаки при дворі Людовіка XIV». І хоча цей твір не перекладався, та моя дружина добре французьку знала. Вона й допомогла прочитати. Так от, якось Людовіку донесли, що козаки випивають, гуляють і взагалі багато собі дозволяють, що пора привести їх до норми. І тоді французький король влаштував змагання для всіх військових, що були при його дворі. Найвправнішими вояками виявилися козаки. Вона завоювали всі перші місця! Зрештою їх залишили в спокої і дозволили жити так, як вони хотіли…

Тарас Бульба читав Горація в оригіналі У нас модно зараз казати: «Ось економіка виведе нас із всіх криз…» Я нічого не маю проти економіки, але в жодну епоху, в жодній країні нація не виходила з кризи завдяки виключно економічним чинникам.

Лише завдяки культурі, релігії, ідеї державності та національних інтересів. Дивіться: XIV століття, найстрашніша епоха в історії Європи, чорна смерть (чума) викосила половину її населення, повсюди страшна продовольча криза — немає хліба… Чим відповідає людство? Ренесансом! Небаченим підйомом культури!

Те ж саме і в Україні після війн Богдана Хмельницького. З Руїни як виходять? Організовується Києво-Могилянська академія. В освіті здійснюється перехід на латину (її навіть у сільських школах викладають!). Коли до Тараса Бульби приїжджають сини з Києва, він каже: «І я Горація читав в оригіналі»  -  повний текст ТУТ.