Штрафують і забирають виплати: в Україні соцслужби судяться з "одинокими матерями"

Шрифти

Батьки відмовляються від дітей заради соцвиплат в 1000-2000 грн.
Штрафують і забирають виплати: в Україні соцслужби судяться з "одинокими матерями"
У графі батько — прочерк, а у дитини прізвище матері. Кожна п'ята дитина в Україні народжується поза шлюбом. При цьому левова частка таких дітей виховується в повних сім'ях.

 

Заради соцвиплат і субсидій українські чоловіки позбавляють себе прав на дитину. Діти отримують прізвище матері, а батько за законом для своєї дитини — чужий.

Тільки за останні 10 років одиноких матерів в країні стало більше в 23 рази, повідомляє сайт «Сьогодні».

Соцслужби вже давно розкусили схему фейкових одиноких матерів. І через суд держава змушує такі сім'ї повертати десятки тисяч гривень і платити великі штрафи за шахрайство.

Що отримує одинока матір
В Україні створився такий соціальний механізм, коли людям невигідно реєструвати шлюб. Жінкам такий статус дозволяє отримувати гроші як одиноким матерям, соціальну допомогу і виплати для малозабезпечених. А також — не вписувати всі доходи при призначенні субсидій, вважає міністр соціальної політики Андрій Рева.

Відповідно до закону «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», на виплату мають право жінки, які не перебувають у шлюбі і при цьому в свідоцтві про народження відсутній запис про батька.

Кількість одиноких матерів різко зросла після перегляду розміру виплат. У 2002 році в Україні було 27,2 тис. одиноких мам. Тоді держава виплачувала всього 10% від мінімальної зарплати — 11,8 грн на місяць. З 2005-року держава виплачує різницю між фактичними доходами і прожитковим мінімумом. Всього за 10 років одиноких матерів стало більше в 23 рази — 610 тис. А в свідоцтвах про народження дитини в графі батько все частіше стоїть прочерк.

Все це заради тисячі-двох гривень за рахунок тих, хто платить податки. Розмір виплати для одинокої матері залежить від доходів, які отримує сім'я. Оскільки доходи батька не враховуються, така сім'я має право ще й на субсидію.

Судячи з судових реєстрів, таких випадків по країні — тисячі. Тих, хто попався на шахрайстві, суд змушує повертати державі десятки тисяч гривень.

Покарання — від штрафів до позбавлення волі
Розпитують сусідів і подають до суду: працівники соціальних служб час від часу влаштовують рейди на фейкових одиноких матерів.

Зовсім нещодавно суд виніс вирок сім'ї з Глухова Сумській області, яка п'ять місяців отримувала допомогу для одинокої матері.

У червні 2018 го жінка пішла до місцевого управління соцзахисту. Там вона написала заяву на призначення всіх видів допомоги для одинокої матері. Про те, що живе з батьком дитини — не вказала, а в свідоцтві про народження дитини даних про батька не було. Тому жінці призначили виплату в 1900 грн/міс. За півроку сім'я незаконно отримала 11 471 грн з держбюджету.

Коли все з'ясувалося, жінку звинуватили в шахрайстві за ст. 190 Кримінального кодексу України. За цією статтею їй загрожував штраф до 850 грн і обмеження волі до трьох років. Соцслужби зажадали повернути гроші, але вона відшкодувала лише 2000 грн. Через суд жінку змусили повернути решту суми — 9471 грн і призначили штраф у 850 грн.

«Суд майже ніколи не позбавляє волі матерів. Є випадки, коли жінка не раз намагається оформити допомогу одинокій матері, тоді суд дійсно може дати умовне позбавлення волі. Але в практиці суд виносить рішення відшкодувати всі соцвиплати і заплатити штраф. При цьому це досить великі суми. Поки соцслужби виявлять таку матір, може піти півтора-два роки. За цей час сім'ї перерахують близько 20−30 тисяч гривень», — розповідає адвокат Ольга Коваленко.

Самі матері ставлять себе під загрозу, вважає адвокат. Через те, що офіційно батька немає, жінка не зможе зажадати аліменти у випадку розлучення. А аліменти — більше, ніж соцвиплати. Батько, який вирішив поставити в свідоцтві про народження прочерк заради соцвиплат, не має права відвідувати дитину в лікарні, забирати зі школи, приймати рішення про місце проживання і виїзд дитини за кордон.

Щоб встановити офіційне батьківство, доведеться звертатися до суду. Це може зайняти не один місяць.

«Поки біологічний батько не визнає, що дитина його, або зробить ДНК-тест, мати не зможе вимагати аліменти навіть через суд», — додає Коваленко.