10 неймовірних фактів про українську мову, які ви навряд чи знали

Шрифти

Дізнайтеся ще більше цікавих відомостей про українську мову в цьому матеріалі.   Українська мова багата на цікавинки! Вона відрізняється від решти східнослов’янських мов своєю милозвучністю та унікальними словами та правилами.

Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю, після італійської, та третє за красою лексики.

 

За різними даними, українська мова займає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.
Але це далеко не всі факти які слід дізнатися про українську мову. Ми розповімо про найцікавіші.


4kQVWKRZ5HILoC34AGNm8R7la7wm04Fn6qTVPN1m1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.
2. В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
3. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська – 70% і 68% відповідно і лише потім – російська – 62%. До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.
4. 448 року візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.
5. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П".

6. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX століття була назва "руська мова".
7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф".
8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.
9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово "вороги" – "вороженьки". Детальніше ТУТ.

RbhWBNmDpxWUPNovJKnvaDbAWvt13CA2wKEr2NPV