У РАДОМИШЛІ ДО ДЕЯКИХ КЕРІВНИКІВ ГРОМАДЯНИН МОЖЕ ПОТРАПИТИ НА ПРИЙОМ ХІБА-ЩО ВІРТУАЛЬНО

Шрифти

У РАДОМИШЛІ  ДО ДЕЯКИХ КЕРІВНИКІВ ГРОМАДЯНИН МОЖЕ ПОТРАПИТИ НА ПРИЙОМ ХІБА-ЩО ВІРТУАЛЬНО — Інтернет газета міста Радомишль - періодичне інтернет видання міста Радомишль Попасти на особистий прийом до  головного лікаря Радомишльської районної  лікарні Наталії Вітінської  не складає труднощів ні для мешканця будь-якого села, чи містянина. Табличка на дверях головлікаря  свідчить, що прийом громадян ведеться щотижнево на протязі трьох  з п’яти робочих днів. Окрім того головлікар, за її словами,  веде особистий прийом ще й щоденно. Інтенсивність прийому відвідувачів велика. А по-іншому і бути не може, досвід підказує і життя навчило. Район немалий та й галузь, яку очолює Н.Вітінська без сумніву найголовніша у житті кожної людини. Утім є й інші приклади.

Коли погляд зупиняється на табличці графіку прийому громадян керівниками у більшості інших установ  районного масштабу і бачиш написане: «прийом громадян - перша та третя середа щомісяця з 8 до 11 години» мимоволі схиляєшся до проведення розрахунків.  Прийом ведеться  всього 2 рази на місяць   загальною тривалістю 6 годин. Допустимо, що громадяни, а серед них, як правило,  переважаюча більшість людей середнього і похилого віку викладуть свої проблеми сухо, стисло і без притаманних людям емоцій за 15 хвилин кожен, що мало вірогідно.  То у підсумку виходить, що керівник прийме всього лише   до 30 людей за місяць. За рік  трішки більше 300. Але ж у районі  кількість населення сягає майже 40 000 чоловік. Одних пенсіонерів без яких не обходиться жоден прийом у районі майже 15  000 чоловік. Можна заперечити, що не всі йдуть і їдуть  у райцентр на особистий прийом до керівника, що є керівники відділів, тощо. У реаліях теперішнього життя  це не зовсім  так. При сучасному стані соціального захисту важко відшукати людину, яка б не побувала багаторазово у  кабінетах посадовців. До того ж практика і статистика  показує, що майже всі відвідувачі намагаються попасти до першої особи в установі. Заявник традиційно  вперто відмовляється йти до заступників і це його право.  Можна у заперечення додати, що деякі керівники ще й щоденно приймають громадян. Проте це нічого не додасть у цілому. Вірогідність пересічного мешканця району попасти у визначені  самим керівником два дні  на місяць короткого прийому ( при такій кількості  населення району), погодьтеся, усе-таки зостається віртуальною.

Статтею 22 закону  України «Про звернення  громадян» порядок прийому громадян в органах державної влади, місцевого самоврядування,  на  підприємствах,  в   установах,   організаціях  незалежно від форм власності,   визначається їх керівниками самостійно. Але самостійність, надана законодавчо,  не передбачає формальності. У даному випадку  вона повинна бути продуманою та обрахованою з  прив’язкою  до реальних проблем громадян і чисельності  населення району.

radomyshl-info