У РАДОМИШЛІ БУДУТЬ ШУКАТИ ЧОРНУ КІШКУ У ТЕМНІЙ КІМНАТІ

Шрифти

У РАДОМИШЛІ БУДУТЬ ШУКАТИ ЧОРНУ  КІШКУ У ТЕМНІЙ КІМНАТІ — Інтернет газета міста Радомишль - періодичне інтернет видання міста Радомишль

Учора у райдержадміністрації відбулося спільне засідання комісій районної державної адміністрації  з техногенної безпеки  під головуванням  заступника голови райдержадміністрації  Олександра Прокопенка та контрольної депутатської комісії районної ради з питань використання об’єктів водного фонду - голова Володимир Капранчук.  Рішенням комісії утворена  ще одна спільна  комісія, яка  проведе обстеження  берегів, прибережної зони  міського руслового ставу на річці Мика з якого днями проведено повний скид води. Мета  обстеження  -  виявлення  самовільно побудованих та  існуючих   каналізаційних мереж з підприємств,  установ, індивідуальних житлових будинків з  яких надходять стоки  у став. Як відомо упродовж трьох останніх років у міському ставу у літньо-осінній період  з досі не встановлених причин стається масовий мор риби. Проведені аналізи проб води зі ставу обласною екологічною інспекцією щорічно позитивні – усі параметри у  межах  встановлених   норм.   То ж спеціалісти   висловлюють припущення, що  риба гине від нестачі кисню у спекотні дні, адже орендар ставу  разом з райдержадміністрацією, яка віддала водойму в оренду  і  мала  б контролювати виконання договірних умов, догосподарювалися до того, що водне  плесо на 80% відсотків заросло суцільною рослинністю. Утім у цьому році масова загибель риби сталася в осінній місяць коли температура повітря уночі не досягала,навіть, +10. То ж  підозра на зовнішні скиди невідомих речовин у став, про яку у Радомишлі не говорить хіба-що лінивий,  є цілком обгрунтованою.  Розвіяти сумніви мали б правоохоронці з райвідділку міліції куди обласна природоохоронна прокуратура  за клопотанням заступника голови районної ради Олександра Кобилинського  ще два місяці тому направила лист  з  вимогою  провести розслідування  по цьогорічному  факту  масової  загибелі  природних біоресурсів  у водоймі. Однак,  поки-що, райрада не отримала висновків від цих поважних установ.

І наостанок. Як виявилося у ході засідання комісії у річку Мика  за словами представників одного з потужних міських підприємств щодобово  зливаються  майже 900 м.куб. промислових витоків.  Чи є на  це проектні рішення,  дозвільна документація, як  часто і ким ведеться контроль за хімічним складом скидів промислових підприємств  у міський став доведеться встановлювати комісії, що буде діяти  на громадських засадах. У черговий раз є чому подивуватися, як у нас тепер  все стало  перевернуто  догори дригом.  Адже у державі є інституції з повним комплектом  профільних  спеціалістів, що осіли в області,  до повноважень яких віднесені саме ці питання.  Проте  не вони, а  представники   громадськості  будуть  вести боротьбу  за безпечне довкілля  для життєдіяльності  місцевої  громади, свідомо  знаючи з ким мають справу,  йти назустріч    хвилі  ризиків.  Позаяк у районі є вже немало прикладів погроз громадським активістам, депутатам  та їх сім’ям  за громадську діяльність  не тільки шляхом   фізичних розправ  і, навіть, застосуванням  «коктейлів Молотова» .