У РАДОМИШЛІ ДАВНО НАЗРІЛА ПОРА НАВЕСТИ ЛАД З ПАРКУВАННЯМ АВТО У ЦЕНТРІ МІСТА

Шрифти

Ситуація, яка виникає щоденно в центрі Радомишля під час автомобільного руху по Майдані Соборному носить у собі загрозу ДТП, закладає нервову ситуацію у середовищі водіїв.

15 вересня довелося спостерігати таке. Водій фури з продуктами (на фото) не знайшовши шпаринки серед щільної шеренги авто місцевих таксистів, які паркуються на їх улюбленому місці - уздовж вулиці біля «Сільпо», наважився на порушення Правил дорожнього руху. Зупинився прямо на проїзджій полосі Майдану, включив аварійну синалізацію і став вивантажувати продукти у колишній гастроном. У РАДОМИШЛІ ДАВНО  НАЗРІЛА ПОРА НАВЕСТИ ЛАД З ПАРКУВАННЯМ  АВТО У ЦЕНТРІ МІСТА — Інтернет газета міста Радомишль - періодичне інтернет видання міста Радомишль Інший - на чималенькому бусі «Мерседес» ( не попав в об’єктив фото), рухаючись назустріч фурі теж не знайшовши  вільного місця для паркування, «змавпував» приклад водія  фури і собі зупинився на протилежній полосі руху. Тривалий час, включивши аварійку, розвантажував коробки з ліками в аптеку біля магазину автозапчастин.

Сотні водіїв двох зустрічних потоків автомобілів, пропускаючи один одного через вузьку щілину дороги між фурою і бусом півгодини регулювали рух самостійно, відпускаючи грубі епітети у бік винуватців ситуації.

Обох водіїв по-людськи можна зрозуміти, адже графік постачання продукції щільний, а іншого виходу у них не було.

З різким збільшенням в останні роки кількості власників автотранспорту та появою «Сільпо» на центральний Майдан міста також прийшли проблеми із паркуванням авто. Нині тут панує хаос. Кожен по-своєму де хоче і як хоче паркує своє авто.

Зауважимо, що окрім «Сільпо» тут розташована  ще низка приватних магазинів, ресторан, кафе, аптек, перукарень, тощо.

Утім власники «Сільпо» та інших об’єктів торгівлі - суб’єкти господарської дяльності до яких прямують щоденно тисячі власників авто зайняли позицію спостерігачів. Очікують щоб за бюджетні кошти за них подбала влада.

Настала пора депутатам міської ради розробити та прийняти ПОЛОЖЕННЯ про паркування транспортних засобів у Радомишлі. Цей документ має визначити єдиний порядок організації та функціонування місць паркування для транспортних засобів на території міста з метою: - впорядкування паркування автотранспорту, а саме: врегулювання відносин між власниками парковок та платниками збору за паркування транспортних засобів, розвитку мережі місць паркування, впровадження сучасних методів їх організації, підвищення рівня безпеки дорожнього руху, дисципліни водіїв та культури паркування автотранспортних засобів.

Принаймні для цього є необхідна законодавча та нормативна база: ст.15 закону України "Про систему оподаткування", ст.ст. 3, 18 Декрету Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори", Закони України "Про благоустрій населених пунктів", "Про автомобільні дороги", "Про місцеве самоврядування в Україні", Постанова КМ України "Про затвердження Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках", тощо.

Фінансова сторона справи, на наш погляд, повинна вирішуватися не тільки за кошти міста, а й обопільно зацікавленими сторонами пропорційно, починаючи від власника малого кіоску на території центру міста та суб’єктів з великими торговими площами.

За досвідом далеко ходити не треба. Житомирська міськрада підготувала вже всі документи ДИВИСЬ: « Житомирі хочуть зробити платні парковки»