НА РАДОМИШЛЬЩИНІ МЕШКАНЦІ КИЧКИРІВСЬКОЇ ГРОМАДИ УВІЙШЛИ В НОВИЙ РІК БЕЗ МЕДИЧНОГО ПУНКТУ

Шрифти

Керівництво медичної служби Радомишльщини принесло несподіваний новорічний подарунок майже 1 тисячі мешканців 4-х сіл Кичкирівського старостинського округу . Усвідомлюючи, що ФАП у адміністративному центрі старостинського округу селі Кичкирях не працює вже більше півроку (звільнився фахівець) на додаток звільнили ще й медпрацівника ФАПу у с.Глиниця, яка обслуговувала за ½ ставки зарплати, мешканців цього села та ще 2-х сіл -Нова Юрівка і Брід, віддалених від центру на відстані від 2-х до 8 км.


Наказ про звільнення трактує, що спеціаліст 1-ї категорії, атестований в області, звільнений за прогул. Підстава: була відсутня на робочому місці, себто, у ФАПі на момент перевірки.

Звільнена особа стверджує, що пребувала у цей час у домівках осіб, що хворіють, адже згідно прописаних посадових обов’язків вона повинна не тільки вести кабінетний прийом громадян, а й відвідувати хворих і немічних у їх оселях. Позаяк обійти три села по 8-ми кілометровому маршруту сільських доріг справа не з легких. У ФАПі, окрім її власних гумових чобіт, не було, навіть, старенького велосипеда.
Зауважимо, що про наміри керівників від медицини не був повідомлений також і голова ОТГ.
Наразі медочільники запевняють, що у Кичкирівському ФАПі порядок: у якийсь день тижня там буде вести прийом завідувачка сусіднього закладу з села Ставки у якому своїх 1170 мешканців і 3 населених пункти. Тут вже не тільки не до відвідувань немічних за місцем проживання, а й відсутність фізичної спроможності це зробити. Адже відбулося збільшення кількості мешканців обох округів, які підпадають під патронат - до 2-х тисяч.
Словом, у цій непродуманій та поспішній історії головне не соціальний захист громадян, а щоб начальства кадри побоювалися та дисципліну відчували.

 Нагадаємо що: необхідність долікарської ланки охорони здоров'я в сільській місцевості визначається малою щільністю проживання населення (на відміну від компактного міського населення). ФАПи розташовуються в найбільш віддалених від лікарні населених пунктах, роблячи медичну допомогу для їх жителів більш доступною.

 ФАП веде приймання населення амбулаторно і вдома, може призначати лікування в межах компетенції фельдшера та акушерки, здійснює патронаж дітей до 3 років, забезпечує консультації з фахівцями й виконує лікарські приписи. Виконує медичне обслуговування дитячих дошкільних установ, які не мають у своєму складі медпрацівників. ФАП надає невідкладну медичну допомогу на долікарському етапі.

ФАПи проводять санітарно-протиепідеміологічну роботу на підвідомчій території: виявляють та ізолюють заразних хворих, проводять поточну дезінфекцію приміщень, де хворі перебували, профілактичні щеплення. ФАП здійснює санітарно-епідеміологічний нагляд за територією і розташованими на ній організаціями, тощо.