Радомишльщина: депутати попередили орендарів земель – «не чуєте нас, будемо збивати гелікоптери і знищувати техніку, яка обробляє отрутохімікатами поля у межах села»

Шрифти

100100 2Володимир Капранчукжурналіст, депутат міськради

Градус соціальної напруги, яка щороку виникає на Радомишльщині у результаті застосування отрутохімікатів окремими орендарями земельні паїв, зашкалює. ВІДЕО ТУТ. В деяких селах справа доходить до відкритого протистояння. Утім, прикметно те, що ми спостерігаємо парадоксальне явище.

Власники земельних часток (паїв), які ще вчора добровільно, підписавши договори віддали в оренду свою землю в руки орендарям, сьогодні вступають з ними у відвертий конфлікт. 
На травневій сесії районної ради її депутати апелювали до місцевої виконавчої влади щодо чисельних порушень орендарями земельних паїв чинних норм та українського законодавства при обробітку посівів сої, кукурудзи, соняшнику отрутохімікатами. Вони озвучували  конкретні приклади. Варто зауважити, що керівництво ради відчуло тривожний запах соціальної напруги у виборчих округах, принесений депутатами у сесійний зал, і зрозуміло, що соціальну пожежу, яка тліє роками, потрібно було  таки загасити. Саме по проханню очільників районної ради державна адміністрації - скликала нараду за участі орендарів, депутатів райради, представників Радомишльської ОТГ та керівника районної Держпродспоживслужби.
Отже державна виконавча влада, на яку покладено контроль за виконанням на території району чинного законодавства, в особі її першого заступника Віктора Приймака, намагалися відшукати точки дотику, усунути причини відсутності взаєморозуміння обранців громад та підприємців. Утім що з цього вийшло побачимо вже незабаром. Адже попереду довга вервечка сільгоспробіт.
Після ознайомлення один з одним учасників наради, перейшли до справи.
Тон задав Анатолій Лобас. Депутат емоційно розповів, як на землях у селах Ставки, Мінино орендар ТОВ «Радомишльське овочеве підприємство» у межах цих населених пунктів на відстані всього десятків метрів від садиб, обійсть з року в рік розташовує посіви одних і тих же монокультур та веде їх обробіток отрутохімікатами. Орендар порушує законодавче табу, яке забороняє застосовувати будь-яку «хімію» у межах населеного пункту, ігноруючи зону санітарного розриву- ближче 500 метрової відстані.
За його словами у минулому році по гарячих слідах селяни викликали на місце порушень місцеву поліцію. Також мешканці сіл повідомляли районну державну адміністрацію. Проте, депутат стверджував, що від обох державних установ відповіді так і не отримали. А тому він привселюдно попередив представників орендаря земельних паїв на Ставківщині, що у разі повторення обробітку посівів сільгоспкультур агрохімікатами у межах села, ближче встановленої санітарної зони - механізми будуть знищені.


0 02 04 15bbe372b822f3ae7f0eb3a625b9f3cda303f004767af2f53397b00834fd7f34 full

По - материнськи турбувалася депутатка райради Аліни Новицька про здоров’я десятків дітлахів, які під час сезонного обробітку полів отрутохімікатами, приїхавши з міст України, перебувають на канікулах у своїх дідусів та бабусь у селах Пилиповичі, Кайтанівка, Переміжжя. Чи попадають хімречовини у водойми, де вони купаються, чи на пасовище, де корівки пасуться після обприскування авіацією. Ймовірно Аліна Петрівна погарячкувала і можливо не наважиться на такий крок, але пригрозила твердо, що у разі продовження застосування авіації для обприскування посівів агрохімікатами у межах заборонних зон сіл, вона може стріляти по гелікоптеру.
Депутат Петро Сергієнко, відомий бджоляр, висловив стурбованість щодо безпеки бджіл. Піддав критиці рекомендації деяких орендарів закривати у вуликах бджіл на певний час при обробітку посівів агрохімікатами. На його думку у теперішню спеку бджола загине у вулику від такого насильства. Він запропонував обробляти поля у нічний час, коли бджоли не працюють, а також порадив райраді, врахувавши приклади інших країн, підготувати звернення до парламенту щодо заборони застосування агрохімікатів.
У виступах представників орендарів В.Шклярука, Ігоря Харитончука, В.Ковальчука прозвучали запевнення, що хімічне обприскування проводиться ліцензованими, не шкідливами препаратами, з особливим контролем за агрохімікатами, пестицидами, тощо. Словом, серед присутніх орендарів земельних паїв таких, що визнали власні порушення законодавства у минулих та нинішньому сезонах не знайшлося.

0 02 04 76db3d75ffa5d53eab1e71ae743426c605fee3f02237b2f5d8a0987f1fbab673 full


У свою чергу мені довелося закликати орендарів змінити формат відносин з мешканцями сіл. Стати більш людяними, дбати не тільки про прибутки, а в першу чергу, враховуючи, що Житомирщина є «лідером» онкологічних захворювань, про здоров’я людей. Назавжди забути про обробіток полів агрохімікатами у межах населених пунктів, дотримуватися відстаней до водойм, осель, городів, дворів, тощо, встановлених державними нормативами та Законами. А також райдержадміністрації узагальнити всі озвучені порушення, допущені орендарями, та надати їх Держпродспоживслужбі для перевірки та вжиття заходів. Усі мають знати, що за порушення має чекати невідворотність покарання.
   Зазначу, що держадміністрація зробила добру роботу - підготувала  та розмножила для всіх учасників пам’ятку з чітким роз’ясненням вимог чинного законодавства та державних норм при застосуванні агрохімікатів.
Головуючий на зібранні Віктор Приймак намагався вправити  хід наради у конструктивне русло, закликав депутатів наводити факти, деталі порушень, а орендарів - до реагування на зауваження негайно у цьому сезоні.
Але попри все необхідно  також зазначити, що адміністрація зробила необхідний на вимогу ситуації крок вперед заради  розрядки соціальної напруги.

Що ж, залишається лише сподіватися, що депутати та орендарі почули один одного, виконавча влада не буде пускати агробізнес на самотік, а стояти на сторожі Закону у рамках своїх повноважень.

0 02 04 83230a6d0787e6f4137e91b30a13928dad3ff9d8ee5060cfa9f6c345d32df01e full
 0 02 04 fb9b82ce1911558f4c9676215ef44edb642b6a95fc3dcb3a480f57410faf4910 full.

 0 02 05 7d13110b7eac799adba8afa4f311d82ceabeea8bcc421ed3e6835388cdc48c31 full