Чергова сесія Радомишльської міськради: депутати відстояли 104,8 га громадської землі

Шрифти

Сьогодні, 18 квітня 2019 року, Радомишльська міська рада провела чергову 16-ту сесію, 7-го скликання. Обранці місцевих громад розглянули 37 питань порядку денного.


Серед них: про внесення змін до міського бюджету на 2019 рік, затвердження Стратегії розвитку міської об'єднаної територіальної громади на період до 2027 року, Положення про орган приватизації об'єктів комунальної власності ради, Переліку об'єктів комунальної власності міської ради, що підлягають приватизації у 2019 році, розпорядження Радомишльського міського голови, про придбання у комунальну власність ради нежилого приміщення, про розгляд електронної петиції стосовно не закриття пологового відділення при Радомишльській ЦРЛ та ряд інших.

Здавалося б, що налаштовані на конструктивну роботу депутати, дружно голосуючи за почергово вносимі питання повістки сесії міським головою Володимиром Тетерським, так і завершать пленарне засідання. Табло монітора електронного голосування справно видавало результати, згідно яких більшість депутатів підтримували проекти рішень. Однак коли справа дійшла до земельних питань, темп роботи зупинився надовго.

Першим каменем спотикання був проект рішення про розгляд клопотання садово-дачного кооперативу «Високе», зареєстрованого поза межами району, щодо надання дозволу на виготовлення проекту із землеустрою щодо поділу земельної ділянки площею 58,8 га, яка належить до комунальної власності міської громади у районі села Березці.

Заслухавши позицію голови кооперативу Петра Шморгуна та його пояснення про наміри виділяти земельні ділянки пенсіонерам - правоохоронцям, мешканцям Житомира депутати Таїсія Василюк, Дмитро Щипанський, Михайло Андросович у своїх виступах висловили свою рішучу позицію щодо зняття цього питання з порядку денного.

Варто зауважити, що Таїсія Василюк добре та  зазделегідь підготовлено вивчила "біографію" й "географію" цього коперативу, його  організаційну структуру та потужності на теренах  області.
Намагання очільника кооперативу садоводів дещо загладити ситуацію та депутатський запал  поступками з пропозицією надавати на цій ділянці садові наділи також для правоохоронців, АТОвців та інших громадян Радомишльщини не дало результату.

Особливо емоційною була промова підприємця, юриста, правознавця Сергія Лося, котрий упродовж багатьох років надає безоплатну  юридичну допомогу учасникам АТО в  подоланні всяких "рогаток", котрі розставляють їм різної масті чиновники при спробах воїнів реалізувати своє законне право та отримати  земельну ділянку на теренах району. Сергій Миколайович порою різко, у категоричній формі без  фамільярності, у властивій йому манері, піддав критиці осіб та некоректні, на його думку, способи кооперативу отримати землю та закликав депутатів не підтримати проекту рішення.

У підсумку депутати одноголосно проголосували за неприйняття проекту рішення та створення тимчасової депутатської комісії у яку увійшли, окрім них, представники громадських організацій, яка отримала повноваження вивчити дане земельне питання та внести пропозиції на травневу сесію.

Другим проектом рішення, який спіткала така ж доля, як і вище зазначений, було звернення Головного управління Держгеокадастру області надати йому згоду на розробку проекту землеустрою з метою продажу права оренди на земельних торгах земельної ділянки сільгосппризначення площею 46га на землях с.Осички. Тобто, облуправлінці хотіли руками наших депутатів вирішити свої питання за рахунок земель міської громади.

Таким чином депутати зупинили початок підготовки технічних кроків процедури передачі понад 100га Радомишльської землі, знову ж таки, кому завгодно, але не мешканцям   територіальної громади Радомишльщини.

Не менш емоційним був також розгляд питань, порушених депутатами у своїх зверненнях, озвучених у «різному».

Депутат Житомирської обласної ради від Радомишльщини Микола Григорович  проінформував депутатський корпус про проведену ним роботу по  ряду питань поліпшення матеріального оснащення районної  медичної галузі, забезпечення житлом медпрацівників,  розробку програм фінансування з різних  бюджетних джерел.  Враховуючи нинішній стан медицини у районі, Микола Станіславович закликав депутатський корпус та керівництво ради оголосити 2019 рік - роком медицини, пообіцявши невдовзі надати інформацію щодо результатів його звернень до депутатів Верховної ради, інших державних  посадовців по зазначених  питаннях.

Таїсія Василюк переймалася станом, процедурними питаннями обслуговування мешканців громади у райлікарні, матеріальним оснащенням, заробітною платою та мотивацією грошового заохочення молодих спеціалістів медицини за кошти міської казни.

Іван Пархомчук вкотре наполегливо звертав увагу керівництва громади на необхідність облаштування асфальтобетонного покриття за наказами виборців  вулиці І.Франко, яка нині висипана гравієм, а також нагальної необхідності встановлення  дорожніх знаків обмеження  швидкості авто.

Володимир Капранчук запропонував вивчити, обговорити на  черговій сесії питання організації торгівлі на районному, міському (біля автостанції), Сінному ринках, їх благоустрою та архітектурного стану та заслухати їх керівників.

Депутат наводив приклади, як приватний районний ринок з обдертими фасадами будівель, ямами і калюжами, горами будівельного сміття, став чи не найгіршим в області. Нагадав, що не кращий стан з огорожею, головним фасадом Сінного ринку. Закликав вжити заходів щодо припинення масової торгівлі в неустановлених органом місцевого самоврядування місцях на проїзджій частині біля ринку по вулиці Вокзальній, та парківку авто, яка нині ведеться там же, на тротуарах, облаштувати на вулиці Т.Шевченка.

На завершення 4-х годинної роботи сесії головуючий Володимир Тетерський запропонував направити звернення ради до обласного та республіканського керівництва дорожньої галузі щодо ремонту дороги Радомишль - Кочерів. Депутати його підтримали, адже таки необхідно шукати оті понад 20 млн.грн, які були виділені з держбюджету на  так і не виконаний у минулому році  ремонт  покриття дороги.
А перший заступник міського голови Олег Соболевський оприлюднив відповідь територіального судового управління на звернення міської ради щодо відсутності упродовж декількох місяців суддівського корпусу у Радомишльському райсуді. У документі йшлося, що Державна судова адміністрація України поки-що  не підготувала відповіді.

Отже  мешканці району  невідомо  ще який час  будуть продовжувати поїздки до судів  Малина,  Брусилова, Коростишева, де розглядатимуться їх  позови.