РАДОМИШЛЬСЬКІ ДЕПУТАТИ ПОЗНАЙОМИЛИСЯ З ЕЛЕКТРОННОЮ СИСТЕМОЮ ГОЛОСУВАННЯ І ТАКИ ВИРІШИЛИ ЇЇ ПРИДБАТИ

Шрифти

РАДОМИШЛЬСЬКІ ДЕПУТАТИ ПОЗНАЙОМИЛИСЯ З ЕЛЕКТРОННОЮ СИСТЕМОЮ  ГОЛОСУВАННЯ І  ТАКИ ВИРІШИЛИ ЇЇ ПРИДБАТИ — Інтернет газета міста Радомишль - періодичне інтернет видання міста РадомишльЯк відомо з 23 лютого 2016 року прийшла відкритість і публічність у результати голосування кожного депутата місцевого самоврядування в Україні.

Був опублікований «Закон про забезпечення поіменних голосувань в органах місцевого самоврядування». Закон набув чинності, а кожен депутат «засвітився» втративши можливість сховатися за широку спину депутатського загалу при прийнятті рішень ради.

Відтоді майже всі голосування депутатів місцевих рад стали поіменними. Раніше депутатам були доступні три режими голосування: відкрите, поіменне або таємне голосування.

Що це дало? Віднині кожен виборець зможе дізнатися як голосував депутат по будь-якому питанню на кожній сесії.

Адже тепер голосування проводиться тільки відкритим поіменним голосування із зазначенням позиції кожного депутата. Таємне голосування може проводитися тільки при:

- обрання на посаду та звільнення з посади секретаря ради;

- прийнятті рішення щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови;

- обрання голови районної ради, заступника голови районної ради;

- прийняття рішення про недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації;

- внесення до Кабінету Міністрів України пропозицій щодо голови відповідної місцевої державної адміністрації;

Варто знати кожному, що результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню радою на офіційному веб-сайті будь-якої ради і повинні розміщуватися в день голосування та зберігатися протягом необмеженого строку. Вони є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

У Радомишльській райраді відкрите поіменне голосування здійснювалося згідно внесених радою змін до Регламенту ради таким чином. Кожен депутат перед початком сесії отримував персональну картку на аркуші паперу на кожне з питань, що внесене у порядок денний сесії.

Депутат голосуючи особисто, заявляв про свою позицію ставлячи власний підпис у картці в одній з граф, що внесені у картку: «за», «проти», «утримався». Ця процедура у ручному режимі була вельми незручною і довготривалою . На збирання карток у депутатів по кожному з проголосованих питань, оголошення прізвищ депутатів, які прийняли участь у голосуванні, кількості результатів - «за», «проти», «утримався», тощо займало досить багато часу.

Саме з цих причин перед черговою сесією 5 серпня 2016 року депутати мали змогу ознайомитися з програмно- технічним комплексом системи електронного голосування, яка веде фіксацію результатів персональної поіменної позиції кожного депутата, його голосування та може роздрукувати результати негайно.

Кожному депутату перед сесією для здійснення голосування дистанційно буде видаватися на руку пульт розміром у сірникову коробку на якому знаходяться три кнопки - «за», «проти», «утримався». Депутату лишається натиснути на кнопку, якою він засвідчить вибір своєї позиції по тому чи іншому питанню. Результати голосування миттєво поіменно висвітлюються на інформаційному моніторі у залі засідань.

РАДОМИШЛЬСЬКІ ДЕПУТАТИ ПОЗНАЙОМИЛИСЯ З ЕЛЕКТРОННОЮ СИСТЕМОЮ  ГОЛОСУВАННЯ І  ТАКИ ВИРІШИЛИ ЇЇ ПРИДБАТИ — Інтернет газета міста Радомишль - періодичне інтернет видання міста Радомишль

Депутати проголосували за придбання такого комплексу. Отже у раді невдовзі запрацює електронна система для голосування, що значно зекономить робочий час депутатів, який може бути використаний на більш деталізоване вивчення питань порядку денного сесії та їх обговорення. Окрім того стане непотрібна зайва канцелярська робота у ручному режимі в оформленні протоколів результатів поіменного голосування.

Додам, що така система дасть змогу обов’язковому оприлюдненню результатів поіменного голосування на офіційному веб-сайті ради в день проведення сесії ради. А це у свою чергу принесе відкритість у раніше закумуфльовану роботу депутата, адже у кожного виборця чи мешканця Радомишльської районної територіальної громади з’явиться можливість дізнатися про персональну позицію депутата за якого він голосував

Володимир Капранчук

депутат райради, заступник голови депутатської комісії з питань законності, правопорядку , прав громадян, регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування